Rendezvények
Rendezvények
Szórakozás
Szórakozás
Gastroblog
Gastroblog
Fesztiválok
Fesztiválok
35,10,0,50,1
1,600,60,1,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,2,1,1,2,46,15,5,0,1,1,12,0,1
Augusztus 20. - A Balatoni habos mogyoró lett Magyarország tortája
A Harry Potter-láz a vadon élő baglyok vesztét okozhatja Ázsiában
A turisták inváziójától tartanak a horvátországi Vis szigetén, ahol a Mamma Mia 2. részét forgatják
Taylor Swift megnyerte a David Mueller elleni molesztálási pert
Daniel Craig megerősítette: ismét ő játssza James Bondot
A 40 éve elhunyt Elvis Presleyre emlékeznek Budapesten
Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb városa londoni elemzők szerint
Ausztrál kutatók megoldották annak a rejtélyét miként jelentek meg az első állatok a Földön
A Nobel-békedíjas Malala Juszafzai Oxfordban fog egyetemre járni
Nagysebességű vasúti közlekedés köti össze jövő évtől Londont és Skóciát
Albummal és kiállításokkal emlékeznek Magritte-ra Belgiumban
Majsai Gábor sztárvendégekkel ad koncertet Csillebércen
A kiterjesztett valóság segítségével ismerhetnek meg védett állatokat a mosonmagyaróvári Futurában
Szőke Nikoletta Moonglow címmel készítette el új albumát
Négy év elteltével is véd a mogyoróallergia ellen egy új kezelés
Mit nézzünk a moziban?
Egy cornwalli halvendéglő lett az Egyesült Királyság legjobb étterme
Naprakész.info

50 éve hunyt el Áprily Lajos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ötven éve, 1967. augusztus 6-án halt meg Áprily Lajos József Attila-díjas költő, műfordító. 1921-ben végre jelent meg  első kötete, a Falusi elégia, de neki köszönhetjük például Puskin Anyeginjének páratlan szépségű újrafordítását és Ibsen Peer Gyntjét is.

Brassóban született 1887. november 14-én erdélyi protestáns családban, eredeti neve Jékely Lajos volt. Nem sokkal születése után szüleivel Parajdra költözött, az ottani táj, az erdélyi Sóvidék lett verseinek egyik első ihletője. Iskoláit is itt kezdte, majd 1899-től a kolozsvári református kollégiumban folytatta. Érettségi után a Kolozsvári Egyetem magyar-német szakára iratkozott be, ahol 1909-ben szerzett tanári diplomát. Ezt követően – rövid párizsi tartózkodás után – a nagyenyedi Bethlen-kollégium tanítóképzőjének, majd gimnáziumának tanára lett. 1911-ben megnősült, első fia, a később szintén neves költő, műfordító Jékely Zoltán 1913-ban született. 
A költészettel még középiskolásként jegyezte el magát, egyetemista korában Jékely Lajosként közölt néhány verset, 1918-ban az Új Erdély című folyóiratban publikált először Áprily Lajos néven. Verseinek első olvasóján, feleségén kívül legszűkebb környezete sem tudta, hogy ő rejtőzik az Áprily név mögött, ám gondosan csiszolt formájú, csendes, elégikus versei nagy feltűnést keltettek. 1921-ben végre megjelent első kötete is, a Falusi elégia, melynek alaphangja a szomorúság, verseiben a háborúban odaveszett barátait, iskolatársait siratja meg. 
1923-ban Dijonba utazott, és francia nyelvtanári diplomát szerzett, a következő évtől az akkor már joggal népszerű költő részt vett a kolozsvári Ellenzék című folyóirat szerkesztésében. 1926-ban családjával Kolozsvárra költözött, ahol a református kollégium tanára és az Erdélyi Helikon szerkesztője lett. 1929-ben áttelepültek Budapestre, Áprily a Lónyay utcai református gimnáziumban vállalt állást, emellett 1938-ig a Protestáns Szemlét is szerkesztette. 1934-ben kinevezték a Baár-Madas Leánynevelő Intézet igazgatójává, tanítványai között volt a későbbi Kossuth-díjas költő, Nemes Nagy Ágnes is, aki jórészt az ő hatására kezdett el írni. 
1935-36-ban hosszabb tanulmányutat tett Észak- és Nyugat-Európában, tapasztalatairól pedagógiai témájú cikkeiben adott számot. A fasizmus előretörése, a háború közelsége megriasztotta a mélyen humanista Áprilyt, aki rövid időre családjával visszaköltözött Parajdra, a gyermekkori idill helyszínére. Visszatérve Pestre, a Baár-Madas igazgatójaként nem volt hajlandó végrehajtani iskolájában a zsidótörvényeket, inkább lemondott és nyugdíjaztatását kérte. 1945 után a Visegrád melletti Szentgyörgypusztára vonult vissza, és haláláig ott élt. 
A húszas-harmincas években sorra jelentek meg verseskötetei. Melankolikus hangulatú, csendes rezignációt, ugyanakkor életörömöt és derűt sugárzó költeményeinek impresszionista képeit klasszikus formafegyelemmel alkotta meg, látszólagos egyszerűségük mögött az örök nagy emberi kérdések szólaltak meg. A láthatatlan írás című 1939-es kötete megjelenése után csaknem két évtized telt el az újabb könyv, az Ábel füstje kiadásáig. E hosszú szünet idején, 1954-ben kapta meg a József Attila-díjat, ekkor bontakoztatta ki tehetségét a műfordításban is. A jó műfordító minden kritériuma, a műveltség, nyelvtudás és formaművészet készen állt nála, és külön szerencse, hogy rá is talált az egyéniségéhez illő szerzőkre. Neki köszönhetjük például Puskin Anyeginjének páratlan szépségű újrafordítását, Ibsen Peer Gyntjét, de tolmácsolt Turgenyevet, Lermontovot és Schillert is. A költészet és a műfordítás mellett drámaírással is megpróbálkozott, darabjait (Idahegyi pásztorok, Oidipus Korinthusban, A bíboros) mégis inkább költői kompozícióknak, mintsem klasszikus drámáknak lehet tekinteni. 
A hosszú hallgatás után, 1957-ben megjelent Ábel füstje korábbi verseiből válogatott, és ízelítőt adott visszavonultsága alatt írt új formájú, négysoros verseiből is. A kötet nagy sikert aratott, újra felfedezték, sorra jelentek meg versgyűjteményei, 1965-ben Fecskék, őzek, farkasok címmel elbeszéléseit is kiadták. Időskori lírájának fontos hírmondója a Jelentés a völgyből című kötete, amelynek darabjaiban a halál motívuma is egyre hangsúlyosabbá válik. Áprily Lajos 1967. augusztus 6-án Budapesten, a hárshegyi szanatóriumban halt meg. MTI

0
0
0
s2sdefault

Bakancstúra - Amit feltétlenül látni kell

img1

Megyer hegyi tengerszem

A Sárospatak fölötti Megyer-hegyen lévő tengerszemnél a sziklafalak helyenként 70 méterre magasodnak a víztükör fölé. A tájat emberkéz formálta, a 15. századtól bánya működött itt, ...

img1

Tisza tavi ökocentrum

A Vízi Sétányt Poroszló mellett a tó belső területén találjátok. A víz fölött cölöpökre épített 1500 m hosszú palló- úton kényelmes sétával fedezhetők fel a Tisza-tó természeti értéki.

img1

Hegyestű

A Hegyes-tű egy tanúhegy a Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén. Egy vulkán egykori kráterében jött létre ez az Európában is ritkaságszámba menő, csodás látvány.

img1

Nádasdy kastély

Igazi mesevilág, ez az egyetlen, Tudor-stílusban épült romantikus magyar kastély. A Nádasdy-kastély falai egy örök szerelemnek állítanak emléket Nádasladányban. Gróf Zichy Ilona mindössze 24 éves volt,...

img1

Szalajka völgy

A Bükk hegység és az ország egyik legszebb magashegységi jellegű völgye. Feltétlenül meg kell néznetek a Szalajka-patakot, a Sziklaforrást, a Fátyol-vízesést és a vidék ipari történetét megidéző ...

img1

Tapolcai tavasbarlang

Magyarországon nincs még egy olyan barlang, amit csónakkal járhattok be. A vízen evezve 300 méteren át gyönyörködhettek a feltörő melegvíz alkotta járatokban.

A felhasználói élmények fokozása érdekében az oldal sütiket tartalmaz! Nem fogadom el