Rendezvények
Rendezvények
Szórakozás
Szórakozás
Gastroblog
Gastroblog
Fesztiválok
Fesztiválok
35,10,0,50,1
1,600,60,1,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,2,1,1,2,46,15,5,0,1,1,12,0,1
Augusztus 20. - A Balatoni habos mogyoró lett Magyarország tortája
A Harry Potter-láz a vadon élő baglyok vesztét okozhatja Ázsiában
A turisták inváziójától tartanak a horvátországi Vis szigetén, ahol a Mamma Mia 2. részét forgatják
Taylor Swift megnyerte a David Mueller elleni molesztálási pert
Daniel Craig megerősítette: ismét ő játssza James Bondot
A 40 éve elhunyt Elvis Presleyre emlékeznek Budapesten
Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb városa londoni elemzők szerint
Ausztrál kutatók megoldották annak a rejtélyét miként jelentek meg az első állatok a Földön
A Nobel-békedíjas Malala Juszafzai Oxfordban fog egyetemre járni
Nagysebességű vasúti közlekedés köti össze jövő évtől Londont és Skóciát
Albummal és kiállításokkal emlékeznek Magritte-ra Belgiumban
Majsai Gábor sztárvendégekkel ad koncertet Csillebércen
A kiterjesztett valóság segítségével ismerhetnek meg védett állatokat a mosonmagyaróvári Futurában
Szőke Nikoletta Moonglow címmel készítette el új albumát
Négy év elteltével is véd a mogyoróallergia ellen egy új kezelés
Mit nézzünk a moziban?
Egy cornwalli halvendéglő lett az Egyesült Királyság legjobb étterme
Naprakész.info

Végvári vigasságok péntektől Egerben

Eger, 2017. augusztus 12. - Ostrom 1552 címmel rendezik meg péntektől a XXII. Végvári Vigasságokat az Egri Várban. A fesztivál csúcspontjaként csaknem 230 hagyományőrző eleveníti fel az 1552-es dicső ostromot és az Egri csillagok című regény jeleneteit.

Petneházi-Halász Noéminak, a szervező Dobó István Vármúzeum illetékesének tájékoztatása szerint a vasárnapig tartó fesztiválon a kulturális események mellett elsősorban a középkori hadi tevékenységeket bemutató programokkal, bajvívással, íjászversennyel, fegyver- és viseletbemutatókkal készülnek a szervezők.
A hagyományőrző csapatok "táborában" életképek és mesterségbemutatók várják az érdeklődőket, akik például tábori lelkésszel, borbéllyal, csiszárral, füvesasszonnyal és egy hadmérnökkel is megismerkedhetnek.
A három nap alatt a hagyományőrzők többször is végigvonulnak a belvároson, de zászlóforgatókkal és portyázó török martalócokkal is találkozhatnak a látogatók, akik a Dobó téren több török-magyar összecsapás tanúi is lehetnek. A 1552-es emlékcsatát szombaton és vasárnap is megrendezik a palotaudvaron és az alsó várudvaron.
A gyerekeket népi játszótér, pónilovaglás, kézműves várműhely és apródiskola is várja vitézi ötpróbával és vitézavatási ceremóniával. Lesz solymász- és tűzzsonglőr-bemutató, szultáni audiencia és egy oszmán főúri sátorba is ellátogathatnak az érdeklődők, akik megkóstolhatják a török kávét és a rózsavizet is.
A szakember szerint nagy érdeklődésre tarthatnak számot a régizene-bemutatók és táncházak, valamint a Kerekes Band szombati koncertje is.
A fesztivál idején tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait. Az idei rendezvénynek is elmaradhatatlan része lesz a középkori piac, amelyen kipróbálhatók lesznek különféle mesterségek - gyertyamártás, rézművesség, papírmerítés - fogásai.
Pénteken és szombaton háromféle szakmai tárlatvezetésen is részt vehetnek a Dobó István Vármúzeumban az érdeklődők: szó esik az egri nők hőstetteinek megjelenítéséről a képzőművészetben, az Egri csillagok kapcsán a legenda és a valóság közti különbségekről, és fáklyafénynél járhatják be a résztvevők a Kazamatákat. MTI

0
0
0
s2sdefault

Bakancstúra - Amit feltétlenül látni kell

img1

Megyer hegyi tengerszem

A Sárospatak fölötti Megyer-hegyen lévő tengerszemnél a sziklafalak helyenként 70 méterre magasodnak a víztükör fölé. A tájat emberkéz formálta, a 15. századtól bánya működött itt, ...

img1

Tisza tavi ökocentrum

A Vízi Sétányt Poroszló mellett a tó belső területén találjátok. A víz fölött cölöpökre épített 1500 m hosszú palló- úton kényelmes sétával fedezhetők fel a Tisza-tó természeti értéki.

img1

Hegyestű

A Hegyes-tű egy tanúhegy a Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén. Egy vulkán egykori kráterében jött létre ez az Európában is ritkaságszámba menő, csodás látvány.

img1

Nádasdy kastély

Igazi mesevilág, ez az egyetlen, Tudor-stílusban épült romantikus magyar kastély. A Nádasdy-kastély falai egy örök szerelemnek állítanak emléket Nádasladányban. Gróf Zichy Ilona mindössze 24 éves volt,...

img1

Szalajka völgy

A Bükk hegység és az ország egyik legszebb magashegységi jellegű völgye. Feltétlenül meg kell néznetek a Szalajka-patakot, a Sziklaforrást, a Fátyol-vízesést és a vidék ipari történetét megidéző ...

img1

Tapolcai tavasbarlang

Magyarországon nincs még egy olyan barlang, amit csónakkal járhattok be. A vízen evezve 300 méteren át gyönyörködhettek a feltörő melegvíz alkotta járatokban.

A felhasználói élmények fokozása érdekében az oldal sütiket tartalmaz! Nem fogadom el