Rendezvények
Rendezvények
Gastroblog
Gastroblog
Fesztiválok
Fesztiválok
Szórakozás
Szórakozás
35,10,0,50,1
1,600,60,1,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,2,1,1,2,46,15,5,0,1,1,12,0,1
A Naphoz hasonlóan forró bolygóra bukkantak
"Sokkoló" sci-fi kapta a rangos brit női irodalmi díjat
Lauren Child kapta a brit gyermekkönyvírók legrangosabb díját
Monet lesz a fő attrakció jövőre a londoni National Galleryben
Amerikával a legnagyobb szennyező hagyja el a klímamegállapodást
Csökkent a dohányzás a fiatalok és a felnőttek körében is
A Loving Vincent az annecy-i animációs filmfesztiválon debütált
A János Vitéz zenés adaptációjának ősbemutatója lesz Debrecenben
Nemzetközi Jóga Nap és fesztivál Budapesten és több vidéki városban
Bartók Plusz Operafesztivál - Mátyássy Szabolcs Scaevola című művét mutatják be
Az autisták integrálódását segíti az év innovatív gyerekkönyve
Bioszféra-rezervátum lett a vajdasági Backo Podunavlje
Idén először drónokat is használ Spanyolország az erdőtüzek elleni védekezésben
A magyar pálinkát öt földrész 76 országában vásárolják
Szabó Magda-kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban
A kerékpár történetéről nyílik kiállítás az ausztriai Kismartonban
A Porgy és Bess-t mutatják be a Margitszigeten
A Naprakész 25. heti ajánlata
Naprakész.info

A reformáció 500. évfordulója alkalmából tartottak tudományos konferenciát Beregszászon

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Beregszász, 2017. június 18. - A reformáció szellemisége egykor és ma címmel tartottak tudományos konferenciát a reformáció 500. évfordulója alkalmából szerdán Beregszászon, Soós Kálmán történésznek, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola néhai rektorának, a reformáció kárpátaljai kutatójának a tiszteletére.

Nyitó előadásában Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke vázolta fel a reformáció előzményeit, létrejöttének okait és körülményeit, a közösségekre gyakorolt hatását. Mint fogalmazott, a reformáció a mai kor emberének ugyanazt üzeni, mint amit 500 évvel ezelőtt is üzent, nevezetesen: a lényeges, a maradandó dolgok számítanak. Ezeket a maradandó dolgokat megtalálhatjuk, hiszen ezeket Isten kinyilatkoztatta, számunkra föltárta - emelte ki többek között.
Brenzovics László történész, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője előadásában a reformációnak és a református egyháznak a magyarság megmaradásában játszott kiemelkedő szerepét hangsúlyozta, rámutatva, hogy a mai Kárpátalja területén élő magyarság a 16. századtól kétharmadrészt református volt, és a mai napig az is maradt. A református egyháznak az anyanyelvű oktatás terén kifejtett nemzetmegtartó tevékenységére utalva jelképesnek nevezte, hogy a konferenciának helyet adó II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egyik alapítója a Kárpátaljai Református Egyház.
A hat éve elhunyt, 1962. június 14-én született Soós Kálmánnak, a Rákóczi-főiskola egykori rektorának a történészi munkásságát méltatva Brenzovics László kiemelte: a szovjet időszakban ő volt a reformáció első tudományos kutatója Kárpátalján. A 80-as évek elejének Szovjetuniójában csak rendkívüli nehézségek árán, komoly akadályokat leküzdve lehetett vallástörténettel foglalkozni, vallástörténetből disszertációt írni, pláne ha a Vlagyivosztoktól Csapig terjedő birodalomban egy olyan egzotikusnak számító vallásról volt szó, mint amilyen a kálvinizmus. Kitartásának, felkészültségének köszönhetően Soós Kálmán sikerre vitte reformációtörténeti kutatásait - húzta alá Brenzovics László.
A konferencia keretében bemutatták Soós Kálmán A reformáció terjedése és megszilárdulása a mai Kárpátalja területén című, most kiadott posztumusz kötetét.
A fórum résztvevői a konferencia szünetében születésnapja alkalmából megkoszorúzták Soós Kálmán mellszobrát a Rákóczi-főiskola aulájában. MTI

0
0
0
s2sdefault

Bakancstúra - Amit feltétlenül látni kell

img1

Megyer hegyi tengerszem

A Sárospatak fölötti Megyer-hegyen lévő tengerszemnél a sziklafalak helyenként 70 méterre magasodnak a víztükör fölé. A tájat emberkéz formálta, a 15. századtól bánya működött itt, ...

img1

Tisza tavi ökocentrum

A Vízi Sétányt Poroszló mellett a tó belső területén találjátok. A víz fölött cölöpökre épített 1500 m hosszú palló- úton kényelmes sétával fedezhetők fel a Tisza-tó természeti értéki.

img1

Hegyestű

A Hegyes-tű egy tanúhegy a Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén. Egy vulkán egykori kráterében jött létre ez az Európában is ritkaságszámba menő, csodás látvány.

img1

Nádasdy kastély

Igazi mesevilág, ez az egyetlen, Tudor-stílusban épült romantikus magyar kastély. A Nádasdy-kastély falai egy örök szerelemnek állítanak emléket Nádasladányban. Gróf Zichy Ilona mindössze 24 éves volt,...

img1

Szalajka völgy

A Bükk hegység és az ország egyik legszebb magashegységi jellegű völgye. Feltétlenül meg kell néznetek a Szalajka-patakot, a Sziklaforrást, a Fátyol-vízesést és a vidék ipari történetét megidéző ...

img1

Tapolcai tavasbarlang

Magyarországon nincs még egy olyan barlang, amit csónakkal járhattok be. A vízen evezve 300 méteren át gyönyörködhettek a feltörő melegvíz alkotta járatokban.

A felhasználói élmények fokozása érdekében az oldal sütiket tartalmaz! Nem fogadom el